Konzultálunk a kormánnyal és a választókkal

Bevándorlási Konzultáció

Nem ártana tisztázni...

2015. június 16. - Válasszunk

Tisztelt Kormány!

E blog és nyílt levél válasz a nemzeti konzultációs kérdőívre, így ugyanis nem köt a forma. És nem kötnek a kérdések. Nem mintha komoly bajom lenne a kérdésekkel. Viszont roppant kevésnek érzem. Mert ugyan tudok arról, hogy egyre több menekült érkezik... Mégsem hiszem, hogy abból bárki is megismeri a véleményem, hogy közlöm: Ezt is tudom. Sőt látok összefüggést az illegális migráció és egyes problémák között. Csak éppen van egy kis baj. Sem a kérdőív, sem a vita nem tisztázta a kontextust. Így pedig kénytelen vagyok hosszabb választ adni. Elég hosszút legalább 10-15 postra. 

Mert miről van szó? Nem csak a menekülthullámot látom, hanem sok más apróságot is: Ilyen apróság mondjuk a kedvezményes honosítás, az ezzel kapcsolatos visszaélések, a letelepedési államkötvény, az ezzel kapcsolatos ellenzéki kritikák, valamint a tény, hogy a migráció eddigi lehetőségeit senki sem szűkítette. Így a mögött, hogyha valakit nem engedünk be nem egyetlen kormány szándéka áll, hanem az eddigi kormányok közösen kialakított álláspontja. Ehhez képest könnyű a pálya széléről kiabálni.

Nem vagyunk egyedül... Az EUban sem

Könnyű azt mondani, hogy az ilyen bevándorlók visszaküldésével, elutasításával egyedül vagyunk az országban, de ez sem igaz. Elegendő az olasz és a görög álláspontra odafigyelni. Európán kívül pedig ismerjük az ausztrál kampányt (ezt egy holland párt is feldolgozta). De ami ennél is beszédesebb: A menekült áradat jelentős része azért csapódik le itt, mert a Németek visszaküldik.

Ha nem szervezett embercsempészet lenne, hanem ezeket a menekülteket, a török vendégmunkások egy része helyett akár, befogadnák a németek, Schengeni vízummal, letelepedési és munkavállalási papírokkal jönnének az embercsempészek trükkös megoldásai helyett, akkor fel sem merülne az, hogy megállítjuk-e őket, vagy sem. Ugyanis ekkora áradatra, ha ez legális migráció lenne, bármelyik fapados indítana járatokat. Valahogy az egész nemzeti konzultáció kérdésénél ez a szempont kimaradt. A "miért jönnek erre" kérdésnek ez egy vitathatatlan szempontja, és ezzel kellene tisztázni az egész ügy kontextusát. 

Problémák a felszínen...

Valami baj van ezekkel a menekültekkel ami miatt a török Juszuf mehet a németekhez, az osztrákokhoz robotolni, és sok munkához még nyelvtudás sem kell, Abdult a most menekülő arab vagy perzsa fogorvost, hibátlan nyelvtudása ellenére viszont visszafordítják. Ez pedig nem magyar álláspont, hanem német, osztrák, francia. 

Ha azt kérdezzük, van-e bajunk azzal, ha Magyarország tranzitország, akkor nincs semmi gond ezzel. Ha azt mondjuk "emelni kell pár %-kal az adót, mert van itt párszázezer ember aki nem kell a németeknek és visszaküldték őket, és innen ezek már nem is mennek tovább egykönnyen Németország felé" hát más a leányzó fekvése. Nagyon nem mindegy, hogy tranzitország vagyunk, vagy ide küldik vissza tömegével akik senkinek nem kellenek, és nekünk kell őket eltartani. 

A jó válasz az: Kedves Németország! Vagy te is fogadd be őket, vagy ránk se kényszerítsd rá a befogadásukat, ellátásukat. Nem a bevándorlókkal van baj, hanem a te kétszínűségeddel...

Eszköztelenül...

Ez esetben viszont máris más a leányzó fekvése. Míg az olaszok tudnak azzal is fenyegetni, hogy az összes bevándorló kap schengeni vízumot és rászabadítják őket a németekre, addig Magyarország nincs ilyen helyzetben: Ha ugyanis ezt meglépnénk, számos más ügyben indíthatna ellenünk eljárást az EU. Korrupciós ügyek, haveroknak kedvező közbeszerzések, Lex Sláger, Felcsúti kisvasút, a haveri cégnek kedvező vasárnapi zárva tartás tervezett piactorzító hatása. 

Sok esetben sikerült eladni a mozgásterünket, legjobb esetben kétes értékekért, rosszabb esetben a haveroknak nyújtott előnyökért. És sok esetben ez is eleve a visszájára fordult. Pedig a legjobb lépés menekült ügyben az lenne, ha ők megfelelő papírokkal legálisan utazhatnának Németországba, Angliába, stb. Képzeljük csak el, ha az embercsempészeknek fizetett több ezer Euro töredékéért már az útjuk egy korai szakaszán egy követségre bemenve ezek az emberek kapnának Schengeni vízumot és ezzel egy csomó életet megmentenénk. Nem hiszem, hogy sokan megállnának itt, de nagyon szeretnének minket.

De miért trükköznénk? Ezek az emberek menekülnek!

Őszintén szólva nem ártana tisztázni azt, hogy ki a menekült, ki nem. Ugyanis az én érzésem szerint a menekült az az ember aki az életét próbálja menteni, ezért megélhetését, vagyonát, bármit feladva az első biztonságos országba eljut, ott menedéket kap. Próbál vagy ott megélni, vagy a legális migráció eszközeivel él. Mivel az ehhez szükséges bármely jogsértést végszükségben teszi ez nem is felróható neki.

Az ezzel ellentétes irányú folyamat, amikor várható anyagi előnyök, jobb életszínvonal reményében valaki az életét kockáztatja az embercsempészek szolgáltatását igénybe véve, ott nagyon nem az élet védelméről van szó. Pláne nem az első biztonságos országból tovább utazva.

A fentieket tekintve kereteket adtunk a vitának. És ez nem a "Xenofób kormány vs. szegény menekültek akik ellen gyűlöletet szítanak a plakátok és a konzultáció" szintű hiszti alapja, hanem tartalmas vitáé. Csakhogy ehhez jönnek a következő kérdések:

 • Ki a menekült? Nem mindegy, hogy honnan jön?
 • Miért nem látják szívesen ezeket a bevándorlókat?
 • "Nem az én BTKm" - Avagy büntetőjogi reform szükséges? 
 • Van-e ennek köze a terrorizmushoz?
 • Mire lenne szüksége a magyar munkaerőpiacnak?
 • Megoldható-e ez a probléma több magyar gyermekkel?
 • Illegális bevándorlás büntetőjogi kérdései
 • "Gyorsított elbírálás" lehetőségei
 • Elvárások a menekültekkel szemben
 • Elvárások más bevándorlókkal szemben
 • Elvárások a vendégmunkásokkal szemben
 • Közmunka 2.0?
 • Kötelező tanfolyamok, avagy a kért oktatás

A bejegyzés trackback címe:

https://bevkon.blog.hu/api/trackback/id/tr147549114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.